090606

Idag blir det ingen jag-har-tagit-studenten-ångest, det lovar jag! Nej dagens ämne blir, dagen till ära, Sveriges nationaldag. Jag kom på att jag vet inte ens varför vi firar denna dag, vad innebär just Sveriges nationaldag? Jo, det ska jag tala om för er för det har jag nämligen kollat upp. Tog gamla, goda Wikipedia till hjälp eftersom jag inte är speciellt insatt, såhär;

"Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, svenska flaggans dag och är nu Sveriges nationaldag. Någon gång under 1800-talet togs den 6 juni fram som en nationell minnesdag. Dagen firades till minne av den 6 juni 1523, då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung och Kalmarunionen därför slutgiltigt upphörde och Sverige på nytt blev en självständig stat. 1809 års regeringsreform utfärdades ockås den 6 juni, liksom 1974 års regeringsform. Sedan år 1916 firas den 6 juni som Svenska flaggans dag. Det var Arthur Hazelius, Nordiska museets och Skansens skapare, som införde en del festligheter för olika svenska högtider, dels som ett sätt dra in pengar till Skansen, dels som en del i den tidens nationalistiska anda. I mitten på juni 1893 ordnades några dagars festligheter i fosterländsk anda. Obekräftade källor säger att det regnade på alla dagar utom den 6 juni, och alltså var det den som drog mest folk. I Skansen årsbok för 1893 skriver Hazelius att "såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag".

Sedan år 1983 är svenska flaggans dag den 6 juni officiellt Sveriges nationaldag. I propositionen 2004/05:23 ansågs att om man gör nationaldagen till en helgdag i Sverige skulle det vara ett sätt att visa att nationaldagen är värd ett större utrymme än den hade när den enbart var flaggans dag. Tanken var att svenska folket skulle ha något att samlas kring. Att många invandrare tycker att det är konstigt att svenskarna inte firar sin nationaldag har även angivits som ett skäl till göra nationaldagen till en helgdag, samtidigt som det ger alla nyblivna svenskar ett tillfälle att fira sitt nya medborgarskap."

Då var man snäppet klokare då. Men då undrar jag såhär, av alla som anser att denna dag är viktig att fira, hur många vet egentligen vad det är vi firar ? Det vore intressent att veta. Egentligen har vi ju inget speciellt att fira. Eftersom det  var några som satt och bestämde att den här dagen blir våran nationaldag. Ja, jag känner mej i alla fall inte speciellt stolt över att jag är svensk idag, eller någon annan dag för den delen.

Men en sak som jag har tänkt på och som är lite konstig, det är att en del skolor väljer att inte fira den här dagen eller sjunga nationalsången på grund av att det finns elever med en annan nationalitet. Jag har ingen rasistisk baktanke med det hela alls, för mej är det skitsamma om vi aldrig mer sjunger nationalsången men jag tycker att om dom kommer hit till oss så är det väl ändå dom som ska anpassa sej efter oss och inte tvärtom. Jag förstår att det säkert har att göra med att nationaldagen och nationalsången har blivit förstörd av rasister och nazister. Att det blir på fel sätt. Den här dagen är ju inte till för att trycka ner invandrare utan för att fira Sverige och av den anledningen så kan jag förstå att skolor gör så. Men nån anledning finns det juh ändå till att just 6 juni är en uppmärksammad dag, då ska vi väl inte behöva ta bort allt som har med den att göra för att det finns folk som kommer från andra länder här. Alla firar inte jul men det är väl ingen som funderar på att ta bort den dagens firande för det ?

Nej, det är svårt det där egentligen. Det är inte viktigt för mej om vi firar nationaldagen, jag känner inte att det är något att fira och vara stolt över. Som sagt så bryr jag mej inte för fem öre om vi aldrig mer sjunger nationalsången men det finns ju kanske dom som gör det. Dom som faktiskt vet varför vi firar denna dag och som gör det av rätt anledning. Då ska väl dom ha rätt att få göra det, på samma sätt som att tex muslimer går till sina moskéer. För det är viktigt också, att dom ska ha rätt att utöva sin religion. Inte för att jag tycker att islam är en rakt över bra religion men alla ska ha rätt att göra det dom tror på så länge det inte på nått sätt skadar andra runt omkring.

Nu känns det som att jag tappade den röda tråden nånstans här i slutet men det jag vill ha sagt är att om vi ska fira Sveriges nationaldag så ska vi i så fall ta tillbaka både dagen och sången från dom som har gett den fel innebörd. 6 juni ska inte vara en dag då nazister marscherar på gatorna och sprider sitt hat. Dagen handlar inte om vit makt och all skit dom står för. Det är en dag till Gustav Vasas ära och det är möjligt att han var nazist eller nått men det är det faktum att han blev kung och Sverige självständigt som ska vi fira och inget annat.

Jag tror inte att jag ska påbörja en diskussion om nazismen, ingen orkar nog läsa såhär långt ändå ! ;) Nej, jag pausar här och återkommer med ett eget inlägg om nazisterna och deras nationaldags-marsch, som dom förövrigt har mage att kalla Folkets marsch. Jaha, så om jag heter Mohammed Mahmud, är från Irak och vill gå med för att jag tycker att Sverige är ett bra land, är jag lika välkommen att gå med som Anders Svensson från Sverige ? 


Den frågan vore kul att få ett nationalsocialistiskt svar på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0